Friday, April 5, 2019


salam sahabat...

tiada siapa peduli, teruskan bekerja...

apa yang anda rasa tentang kenyataaan di atas?

kebelakangan ni che dilah kerap memerhatikan sekeliling dan memikirkannya. perasaan tu seperti bercampur baur.

pada satu sudut, che dilah tak setuju dengan kenyataan di atas. di kalangan kita semua pasti ada orang yang care pasal kita. walaupon kadang kala ujud perasaan 'tiada siapa peduli aku'. tapi hakikatnya, yes we all have people who care.

so che dilah rasa pentingnya komunikasi. segala struggles kita, kita boleh share with people yang kita trust. kita lah yang bertanggangjawab atas diri kita supaya tidak terbeban seorang diri. kita ada keluarga, atau juga pasangan hidup, kita pon ada kawan-kawan yang baik dan memahami.

tak perlulah kita menderita dalam diam kerana itu bukanlah yang terbaik untuk diri kita.

tapi che dilah juga percaya ada tingkatan hidup yang lebih tinggi yang mana pergantungan dengan Allah melebihi segalanya. cukup lah Allah sebagai tempat mengadu. masyaAllah, semoga kita semua dapat capai tingkatan iman yang lebih tinggi. in sya Allah....

dari satu sudut yang lain pula, kita boleh jadikan kenyataan di atas sebagai sesuatu yang membakar semangat kita untuk berusaha dengan lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

jika sesuatu perkara itu sukar, terpulang pada kita sendiri untuk menyelesaikannya. do our best and things will get better.

ianya seperti memaksa diri kita untuk buat yang terbaik dalam segala aspek kehidupan. sepertinya tiada siapa nk peduli kat awak kalau awak dalam kesusahan.

boleh tak kita relate dengan akhirat kita nanti? di sana kita tidak akan peduli pada orang lain dan orang lain juga tidak akan peduli pada kita. semua dengan urusan masing-masing.

jadi di dunia ini lah kita berbuat sehabis baik sebagai bekalan di akhirat sana. wallahuàqlam...


No comments:

Post a Comment