Monday, July 16, 2018

Leher Baju Kurung Simple2

bila baju sekolah anak, belum hujung tahun, dah mintak tukar...alasannya kain dah pecah-pecah kat certain2 part..

aduhaiii memang hujung tahun aritu kita beli kain promotion pon....tak sangka la kainnya kurang berkualiti

baru-baru ni ambik masa sikit untuk buat baju sekolah anak yang baru, guna material yang baru...insyaAllah pakai sampai tahun depan 😎

bila buat baju sendiri atau baju anak-anak, selalunya akan jadi experiment atau pon banyak step yang kita cut short 😉

contohnya cantum pesak, tangan semua guna mesin jahit tepi 4 benang...berani buat yang ni sebab memang dah banyak kali buat and ia tak mudah pecah pon jahitannya...lama jugak tahannya...so don't worry...lepas ni korang boleh try...untuk baju customer jangan lah...jahit properly, ok!

untuk part leher pula, sebenarnya saya paling suka guna kun a.k.a bias tape tu...mudah pada saya..tapi kali ni saya combine bias tape dengan piping dari  kain yang buat baju tu sendiri...

bahagian 'belah' saya guna bias tape..

bahagian round neck saya guna piping dari kain tu sendiri...

ukuran kain tu 18inci × 1.25inci

sebenarnya nak buat video, tapi tak berjaya 🙁

lain kali maybe...

hope boleh faham atau boleh dapat some idea from this shared tutorial..
👋👋








No comments:

Post a Comment