Sunday, July 29, 2018

become Dropshipper at crumpled shawl @ shawl kedut

selamat berhujung minggu uollls..

hujung-hujung minggu ni korang outing ke mana bawak family?

akak stay rumah je hari ni, nak siapkan tempahan bulan July...a few days je lg nk masuk Ogos dah kan...cepatnya masa berlalu...

tempahan ada 7 pasang lagi ni...due 31.07

sambil-sambil nak menjahit ni akak nk share 1 item yang sangat best untuk mommy-mommy sekalian...

yang anak-anak dara pon boleh join skali sebab akak nak share cerita pasal shawl kedut @ crumpled shawl...

sangat best sebab ia cukup labuh and tak payah iron guysss...😆

memang mantopppp kalau untuk outing casual...tapi semalam akak ok je pakai g kenduri pon...awsome sangat...😎

materialnya sangat softtttt to the skin...😍

cukup labuh untuk yang suka pakai tudung labuh 😊 akak pon pakai labuh...labuh mana kita nak memang boleh adjust...👍

lets see the colours







colours semua memang cantikkkk...😍

crumpled shawl ni memang kategori 
mudah pakai, 
tak payah iron, 
cantik terletak,
akak guna 2 pin sahaja,
1 pin bawah dagu
and 1 pin kat tepi telinga 🙂

mudah sangattt...



 amacam mommy-mommy?
kalau dengan anak kecik inilah cara paling best untuk bergaya dengan shawl tanpa perlu lama bersiap!!!😘

korang nak tengok testimoni ke?






banyak cara kita boleh gayakan shawl kedut ni tau...




terpikat tak uolls? 😄😄

roger akak tau...

RM23 je sehelai...
kalau beli 5 helai, kita bagi RM110 je and dapat free postage lagi...


babaiiiii😘😘😘

Wednesday, July 25, 2018

Repair Baju Sekolah

mommy-mommy sekalian ada tak masalah baju sekolah anak-anak cepat koyak rabak?

especially kat bahagian cawat, hujung tangan, butang tercabut dll...

apa yang saya perhatikan, baju sekolah yang readymade ni (kali ni fokus pada baju sekolah KAFA ye) ada beberapa tempat mudah terkoyak..

contoh-contohnya kat bawah ni..


bahagian cawat seluar

bahagian ketiak

bahagian kelepet bawah baju

bahagian hujung tangan dan hujung kaki

bahagian belahan tepi baju

apa yang perlu mommy-mommy buat mudah sahaja, awal-awal lepas beli tu kenal pasti bahagian yang mudah tertetas, terus je jahit tindih beberapa kali dan matikan jahitan dengan sempurna...

insyaAllah baju akan tahan pakai sampai hujung tahun...

happy tak mommy? 😃

sekian...

Monday, July 16, 2018

Leher Baju Kurung Simple2

bila baju sekolah anak, belum hujung tahun, dah mintak tukar...alasannya kain dah pecah-pecah kat certain2 part..

aduhaiii memang hujung tahun aritu kita beli kain promotion pon....tak sangka la kainnya kurang berkualiti

baru-baru ni ambik masa sikit untuk buat baju sekolah anak yang baru, guna material yang baru...insyaAllah pakai sampai tahun depan 😎

bila buat baju sendiri atau baju anak-anak, selalunya akan jadi experiment atau pon banyak step yang kita cut short 😉

contohnya cantum pesak, tangan semua guna mesin jahit tepi 4 benang...berani buat yang ni sebab memang dah banyak kali buat and ia tak mudah pecah pon jahitannya...lama jugak tahannya...so don't worry...lepas ni korang boleh try...untuk baju customer jangan lah...jahit properly, ok!

untuk part leher pula, sebenarnya saya paling suka guna kun a.k.a bias tape tu...mudah pada saya..tapi kali ni saya combine bias tape dengan piping dari  kain yang buat baju tu sendiri...

bahagian 'belah' saya guna bias tape..

bahagian round neck saya guna piping dari kain tu sendiri...

ukuran kain tu 18inci × 1.25inci

sebenarnya nak buat video, tapi tak berjaya 🙁

lain kali maybe...

hope boleh faham atau boleh dapat some idea from this shared tutorial..
👋👋








Tuesday, July 3, 2018

Cara Tukar Kapasitor Mesin Jahit Industri

Mesin jahit korang pernah tak buat hal (meragam) kemudian kena tukar kapasitor?

Mesin jahit saya dah 3 kali tukar kapasitor sepangjang hampir 9 tahun perkhidmatannya 😥
pertama kalinya, terbit bau hangit pada mesin 🔥
kedua kalinya, mesin senyap terus tak boleh on 😨
kali ketiga ni, bila on mesin berbunyi tap tap tap 😣
ofkos la takut dah kluar bunyi macam tu..terus je saya off mesin tu dan gunakan khidmat mesin portable pula..😌

bila jadi kejadian macam tu sebenarnya saya tak tahu pon adakah kapasitornya perlu ditukar, atau motornya kah yang bermasalah, atau ada part lain yang problem...

tukar kapasitor tu adalah pilihan pertama saya kerana kosnya paling minima dan boleh buat (tukar) sendiri..

setakat ni alhamdulillah, lepas tukar kapasitor, mesin saya ok semula...kalau ditakdirkan mesin jahit saya tak ok selepas tukar kapasitor, saya pon sebenarnya tiada pilihan lain selain mendapatkan khidmat technician..

bila panggil technician situasinya adalah seperti 'tawa dalam tangisan'...sebab kita tahu kosnya pasti ratus-ratus jugak tu...😅

alhamdulillah bila dah tukar kapasitor tu mesin jahit saya dah boleh on seperti biasa 😊

alhamdulillah...semoga lepas ni ia dapat berkhidmat dengan lebih cemerlang 😆

jom saya share cara-caranya...supaya kita sama-sama dapat ilmu dan boleh jimat 💰 insyaAllah..

oh ya...lupa nak bagitau yg kos sebiji kapasitor tu dalam belas-belas RM je...beli di kedai alat ganti elektronik atau kedai alat ganti elektrik pon ada juga dijual...

👇👇👍👍