Friday, August 17, 2018

Totorial Facemask




salam jumaat salam penghulu segala hari...pejam celik pejam celik cepatnya masa berlalu...semoga kita diberi kebaikan dan keberkatan waktu oleh Allah s.w.t

tempat korang jerebu tak? penang ni boleh tahan la jerebunya...mudah mudahan cepat lah pulihnya jerebu...banyak-banyak la kita minum air dan elakkan aktiviti luar rumah...

hari ni akak nak share cara buat facemask...penting tau facemask ni...especilally yg menunggang motosikal tu...kalau tak jerebu pon memang sangat digalakkan pakai facemask...habuk kenderaan tu....perghhh boleh buat kita sakit kepala....

ok...tutorialnya di bawah ni 👇

kalau tengok gambar pon boleh faham kot....

cumanya part menjahit tu memang kena ada skill sikit lah...


nak buat pola boleh gunakan khidmat pembaris curve ni...sangat membantu...




inilah ukurannya...ala...lebih-lebih kurang tu halalkan je lah....😉 asal jadi facemask nya sudah....😅





kat sini cuba perhatikan basi jahitan...jangan lupa basi atas, bawah dan depan...belakang je tak perlu tambah basi ye...


dah siap potong depan facemask dan lining nya....kita letak lining ye sebelah dalam...akak guna kain cotton je untuk lining facemask ni...


step seterusnya ialah menjahit:-
1. jahit bahagian depan hidung tu..
2. cantumkan kedua-duanya, jahit atas dan bawah mask...
3. betulkan kedudukan mask, jahit tindih kasih atas dan bawah nya...
4. kelepetkan tepi kiri kanan untuk letak tali atau pon letak getah untuk sangkut di telinga...

DAH SIAP!!!

haaa...macam ni la contohnya penungggang motosikal tegar 


SEKIAN...SEMOGA BERMANFAAT

😊😊😊




Tuesday, August 14, 2018

Formula Kurung Moden

kali ni saya nak share formula-formula yang diguna pakai dalam membuat sehelai baju kurung moden...



pertama sekali ialah garis bahu

bahu = bahu ÷ 2
          = 14 ÷ 2
          = 7"

garis seterusnya adalah garis dada, pinggang dan punggung...

BAJU HADAPAN:-
dada = (dada ÷ 4) + 1"
          = (32" ÷ 4) + 1"
          = 9"
pinggang = (pinggang ÷ 4) + 1"
                  = (26" ÷ 4) + 1"
                  = 7.5"
punggung = (punggung ÷ 4) + 0.5"
                   = (36" ÷ 4) + 0.5"
                   = 9.5"

BAJU BELAKANG:-
dada = (dada ÷ 4) + 0.5"
          = (32" ÷ 4) + 0.5"
          = 8.5"
pinggang = (pinggang ÷ 4) + 1"
                  = (26" ÷ 4) + 1"
                  = 7.5"
punggung = (punggung ÷ 4) + 0.5"
                   = (36" ÷ 4) + 0.5"
                   = 9.5"

+ 1" atau + 0.5" itu ialah kelonggaran pada sehelai baju...

ukuran keruk pangkal lengan (ketiak) pula ada 1" perbezaan antara keruk hadapan baju dengan keruk belakang baju

kita tengok contoh supaya mudah faham ye.....

ukur lilit ketiak saya akan ambil ikut keselesaan customer, maknanya saya dah siap-siap ambil kira kelonggaran pangkal lengan itu sendiri...

contoh:
ukur lilit ketiak = 18"
keruk hadapan = 9.5"
keruk belakang = 8.5"

ukur lilit ketiak = 19"
keruk hadapan = 10"
keruk belakang = 9"

ukur lilit ketiak = 22"
keruk hadapan = 11.5"
keruk belakang = 10.5"

nampak kan perbezaan 1" tu?

oleh itu, formula ini boleh juga diguna pakai untuk menghasilkan sehelai blaus atau jubah atau dress...cuma kita perlu olah pada kelonggarannya sahaja...


untuk sehelai baju peplum pun masih menggunakan formula yang sama dari bahu hingga ke paras pinggang...


olah pada kelonggaran, maka kita boleh hasilkan jubah...


SEKIAN....
selamat mencuba dan semoga bermanfaat...

Handsock Special Request

subhanallah...kainnya memang sangat lembut...bukan saja lembut, bila pakai teramatlah selesa kerana sejukkkkknya dan halussssnya permukaan handsock bila bersentuhan dengan kulit kita...

anak-anak dah lama request nak handsock ni...mama je bertangguh dek kerana dahulukan nak menyiapkan tempahan customer....huhu sorry ye anak-anak...

kakak nak pakai gi sekolah memandangkan baju sekolahnya hari tu mama jahit lurus je, tak pasang cuffs..oh ya, kakak sekolah aliran agama, sekolah persendirian...pakai handsock tak jadi masalah, ianya dibenarkan...

kak ngah pula nak pakai handsock time gi jalan-jalan, nak pakai dengan baju short sleeve...apa-apa je lah kak ngah...walau awak tu baru 6 tahun je pon...tak pe lah...practise awal-awal ye..

😊

okey...tengok gambar je pon boleh faham kot...sangat mudah...

1. draf bentuk handsock mengikut saiz tangan masing-masing
2. potong
3. cantum bahagian sisi
4. pilih warna benang untuk ruffles
5. jahit tepi halus untuk hasilkan ruffles ikut citarasa masing-masing sama ada 2 layer atau sekadar 1 layer...

SIAP!!!

 












Sunday, July 29, 2018

become Dropshipper at crumpled shawl @ shawl kedut

selamat berhujung minggu uollls..

hujung-hujung minggu ni korang outing ke mana bawak family?

akak stay rumah je hari ni, nak siapkan tempahan bulan July...a few days je lg nk masuk Ogos dah kan...cepatnya masa berlalu...

tempahan ada 7 pasang lagi ni...due 31.07

sambil-sambil nak menjahit ni akak nk share 1 item yang sangat best untuk mommy-mommy sekalian...

yang anak-anak dara pon boleh join skali sebab akak nak share cerita pasal shawl kedut @ crumpled shawl...

sangat best sebab ia cukup labuh and tak payah iron guysss...😆

memang mantopppp kalau untuk outing casual...tapi semalam akak ok je pakai g kenduri pon...awsome sangat...😎

materialnya sangat softtttt to the skin...😍

cukup labuh untuk yang suka pakai tudung labuh 😊 akak pon pakai labuh...labuh mana kita nak memang boleh adjust...👍

lets see the colours







colours semua memang cantikkkk...😍

crumpled shawl ni memang kategori 
mudah pakai, 
tak payah iron, 
cantik terletak,
akak guna 2 pin sahaja,
1 pin bawah dagu
and 1 pin kat tepi telinga 🙂

mudah sangattt...



 amacam mommy-mommy?
kalau dengan anak kecik inilah cara paling best untuk bergaya dengan shawl tanpa perlu lama bersiap!!!😘

korang nak tengok testimoni ke?






banyak cara kita boleh gayakan shawl kedut ni tau...




terpikat tak uolls? 😄😄

roger akak tau...

RM23 je sehelai...
kalau beli 5 helai, kita bagi RM110 je and dapat free postage lagi...


babaiiiii😘😘😘

Wednesday, July 25, 2018

Repair Baju Sekolah

mommy-mommy sekalian ada tak masalah baju sekolah anak-anak cepat koyak rabak?

especially kat bahagian cawat, hujung tangan, butang tercabut dll...

apa yang saya perhatikan, baju sekolah yang readymade ni (kali ni fokus pada baju sekolah KAFA ye) ada beberapa tempat mudah terkoyak..

contoh-contohnya kat bawah ni..


bahagian cawat seluar

bahagian ketiak

bahagian kelepet bawah baju

bahagian hujung tangan dan hujung kaki

bahagian belahan tepi baju

apa yang perlu mommy-mommy buat mudah sahaja, awal-awal lepas beli tu kenal pasti bahagian yang mudah tertetas, terus je jahit tindih beberapa kali dan matikan jahitan dengan sempurna...

insyaAllah baju akan tahan pakai sampai hujung tahun...

happy tak mommy? 😃

sekian...