Saturday, December 30, 2017

Tutorial Leggings Kanak-kanak

hi semua...assalamua'alaikum...rasa macam dah lama tak update blog...jom lembutkan jari-jemari menari menaip posting di sini....post kali ni saya nak share tutorial cara jahit legging kanak-kanak...kebetulan hari tu saya print out pola legging dari pinterest...so kita try buat lah...


pola dari pinterest
Pola leggings ni ada 6 saiz...ada saiz 2, 4, 6, 8, 10, 12....opsss gambar macam tak sempurna je...maaf ye...untuk buat legging ni saya guna material knit cotton...ada pelbagai lagi jenis material yang sesuai untuk buat leggings ni, antaranya spandex, cotton jersey, cotton lycra dll material yang memeri untuk keselesaan memakainya...



ok, gambar kedua lebih jelas, boleh tengok saiz pada pola leggings...and nampak tak kertas karbon di bawah pola tu? kertas karbon tu duduknya di antara pola dan kain...kemudian kita perlu surih ikut saiz legging yang kita nak menggunakan roda surih...saya nak buat legging saiz 4, jadi saya surih keliling pola saiz 4...mudah sangat kan...


nampak ke tidak? tuan tanah memang tak nampak dah malam buta ni...mata pulak rabun...harap korang nampak lah ye...gambar atas ni sebenarnya nak tunjuk hasil surih tadi jer...nampak ke? dot dot dot kaler hitam berbentuk pola legging saiz 4 yang kita surih pada awal tadi...


kemudian bila dah dipotong, begitu lah bentuk yang kita dapat...sekeping untuk kaki kiri, sekeping lagi di bawahnya untuk kaki kanan...tadi lupa nak mention, kain tu perlu dilipat 2...supaya kita potong sekali, dapat 2 keping terus...kalau perhatikan pada kelilingnya saya lebihkan suku inci untuk basi jahitan, lebihkan 1 inci pada bahagian pinggang untuk letak getah, dan lebihkan 3/4 inci pada bahagian bawah kaki untuk kemasan hujung kaki... 


Ini lah mesin kesayangan yang saya guna untuk jahit kain jenis knit, jersey, spandex, lycra...3034D berbaloi-baloi tak nyesal beli...hahaha



kalau tadi asalnya tak nampak jelas macam bentuk legging kan...now itu lah dia yang perlu kita cantum-cantumkan menjadi sehelai legging...


Cantumkan kaki dulu....


Betulkan yang terbalik tadi, cantumkan cawatnya pula...



sila perhatikan ye...cawat depan rendah, cawat belakang lebih tinggi...
sediakan getah pinggang...


biar gambar berbicara...hahaha dah tak de idea nak meng'explain'...



haaa...gitu cantumnya getah...sebenarnya nak pasang getah pinggang ni ada macam-macam cara...cuma yang saya tunjuk ni adalah apa yang saya rasa cara yang paling mudah bagi saya...saya masih menggunakan 3034D brother...


kemudian lipat sekali (ke sekali lipat??) masuk ke dalam...saya hanya ada brother 3034D aje...belum ada mesin coverstitch...huhu...jadi saya gunakan pula khidmat mesin portable dengan twin needle...untuk jahit tindih bahagian pinggang dan hujung kaki...



twin needle jenama Prym...berharga RM10.90



twin needle di mesin portable...mesin industri tak leh masuk twin needle ni...jadi, tak de ruginya kalau kita ada macam-macam jenis mesin jahit...hahaha...kalau sudah hobiiiii...


tadaaa....begini lah hasilnya...



tuan badan dah pakai pergi jalan-jalan nonton wayang...hihi



Akhir kata maafkan saya...bahasa tunggang langgang ada hati nak buat tutorial...huwaaaaaaa....


p/s: kalau ada yang nak pola legging tu (means yang tak de akaun pinterest) boleh je hello-hello saya...nanti saya print and pos kan...charge untuk printing and postage...**pola ni adalah free pattern from pinterest** 

No comments:

Post a Comment