Saturday, December 9, 2017

Tutorial Kain-kain Aje...

kain lipat batik
kain susun tepi
kain duyung
Assalamuàlaikum...post kali ni saya nak kumpul tutorial membuat kain sahaja...kita kan ada banyak jenis kain....ada kain johor a.k.a kain susun tepi, ada kain kipas belakang, ada kain lipat batik a.k.a kain selisih depan a.k.a kain pakai...kain duyung...haha ada pelbagai sebutan mengikut tempat kelahiran masing-masing...

Kalau nak kira otai, memang ramaiiiii otai-otai tailor dalam FB...ramai yang share ilmu....dan kali ni saya nak share ilmu dari sifu Awie Manik...dan jugak beberapa lagi sahabat maya yang sudi berkongsi ilmu...

jom mentelaah cara cikgu Awie Manik membuat kain pakaian tradisi kita...mana tau raya nanti boleh jahit sendiri....😊

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1809700562636770/

ha nin dia cara buat kain susun tepi...mak saya kata ni kain johor...

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1885808805025945/

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1769121160028044/

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1769142396692587/

ni pulak cara buat kain lipat batik...ada tips dan ada rahsianya...cuba jangan tak cuba...😉

https://www.facebook.com/kelasjahitansue/videos/1961949214073809/

untuk kain kipas belakang pula saya copy link dari FB kelas jahitan Sue...sesiapa yang berminat nak memperkasakan skill menjahit kain kipas belakang ni boleh lah join kelas menjahit beliau....pelaburan untuk ilmu...insyaAllah banyak manfaatnya...




untuk kain duyung pula saya ambil perkongsian daripada FB Rishhana Al-edruce....mudah sahaja...tips nya ialah guna pembaris curve untuk melakar sisi tepi kain...insyaAllah kain duyung tu akan terbentuk cantik...

sekian sahaja untuk kali ini...terima kasih untuk yang singgah blog saya...doakan misi mengumpul tutorial untuk rujukan bersama ini dipermudahkan....❤❤❤

No comments:

Post a Comment