Tuesday, December 19, 2017

Tutorial Baju Potongan Ombak Rindu

Assalamuàlaikum...hi semua...semoga semuanya sihat dan dipermudahkan segala urusan...

korang suka tak pakai baju buat sendiri? baju yang ikut saiz kita sendiri...dah tentu cantik terletak di badan...bahu tak jatuh...tangan baju cukup labuhnya...n boleh ikut design yang kita suka dan selesa...

apa step klau nak buat sehelai baju?
●1st kita buat pola dulu...
●kemudian potong kain mengikut acuan pola...
●then boleh la start menjahit...

paling basic sehelai baju kita hanya perlu 3 potongan utama kain iaitu 
●bahagian depan baju,
●bahagian belakang baju, dan
●bahagian tangan baju...
...simple...

tapi posting kali ni saya nak share cara cikgu awie manik potong kain untuk buat sehelai baju ombak rindu...saya share kat sini dulu supaya bila-bila nak buat nanti mudah untuk dirujuk semula...

https://www.facebook.com/awiemanik/posts/1973448829595275

lepas ni boleh lah cuba baju ombak windu ni...cantik ke idok baju contoh kat bawah ni? cantik kan...insyaAllah selesa dipakai...


sumber: google

hokey...jom tengok lg 1 extra picture...apa tu? itulah potongan pola untuk buat baju fishtail...bila dh dapat pola, insyaAllah kerja memotong kain jadi mudah...

sumber: pinterest

sekian...fikir-fikirkan lah dan selamat mencuba...jumpa di next posting insyaAllah ❤❤❤

No comments:

Post a Comment