Wednesday, November 22, 2017

saLam kEnaL sEmua...❤

assalamua'laikum...

fuh fuh berhabuk...dah lama sangat saya tak update blog...so hari ni saya di sini!

salam perkenalan pada yang baru pertama kali singgah di blog saya ni...haiiii...nama saya fadilah...umur 30an...hahaha...anak dah 3 orang...kalau korang tengok blog saya ni kebanyakannya saya share tutorial jahitan (tahap amatur)...so saya ialah seorang tailor...tukang jahit....dressmaker...



ada tak yang membaca ni berminat dengan bidang jahitan? bagaimana dulu saya belajar menjahit? sebab sebenarnya saya tak pernah masuk kolej dan ambil course fashion pon...mula-mula sekali saya belajar menjahit dengan emak saya...emak saya adalah cikgu pertama saya dalam bidang jahitan ni...tapi emak saya bukan lah seorang tukang jahit...cumanya emak pernah masuk kelas menjahit waktu beliau bujang-bujang dulu...adalah lah ilmu sikit-sikit untuk ajar pada saya...kerana ada minat, saya mula menjahit baju-baju saya sendiri pada usia belasan tahun lagi...kiranya pada masa saya form 4, form 5 tu saya dah boleh jahit sepasang baju sekolah saya sendiri...



mesin jahit yang ada kat rumah masa tu hanyalah mesin Singer kepala hitam pakai kayuh dengan kaki (sampai sekarang pon masih ada mesin tu)...bila dah gunting kain, saya bawaklah ke pekan untuk jahit tepi...balik rumah sambung jahit lurus-lurus sahaja...maka jadilah sepasang baju sekolah...

kemudian lepas SPM dapat masuk uiTm, pon buat baju-baju kurung jahit sendiri...kan dulu g kelas banyak pakai baju kurung...haha...yang pasti bukan ambil course fashion...



sehingga lah umur 20an, ilmu jahitan saya terhad pada buat baju kurung pesak buluh sahaja...dalam hati memang ada keinginan yang tinggi nak belajar menjahit lagi dan lagi dan lagi...sebab nak jahit baju sendiri je masa tu...tapi disebabkan kekangan masa...lepas habis uiTm saya bekerja...kemudian berkahwin...dalam pada dah berkahwin tu, saya mula mencari sumber-sumber ilmu jahitan...ada jugak saya beli buku-buku jahitan (sejak dari belum berkahwin saya dah mula membeli buku jahitan)...mungkin sebab tak ada basic pelajaran formal bidang jahitan, agak susah jugak lah nak faham isi-isi buku tersebut...

kemudian saya start google untuk cari tutorial jahitan...pertama sekali yang saya cari ialah tutorial melakar pola...sebab saya memang zero bab melakar pola...sebab kalau nak buat blouse ke, buat kurung moden ke, jubah ke, memang perlu berpola lah, baru first time nak belajar and nak buat kannnn...


yang emak saya ajar baju kurung pesak buluh tu, terus tanda pada kain, kemudian terus potong...sampai ke hari ni saya memang tak pernah lakar pola untuk buat baju kurung pesak...terus tanda pada kain, dan terus potong...

rasa nak belajar menjahit tu tak pernah hilang...ye lah..muda lagi kan masa tu...hihi...bila lepas je pantang anak pertama, saya terus beli mesin jahit portable jenama Singer jugak...(iklan Singer percuma di sini) hahaha..

seterusnya bermulalah kejadian potong kain...salah! potong lagi...silap!...potong lagi...kecik sangat pulak! macam sempit kat ketiak je ni!...tah berapa kali dan berapa helai kain yang terkorban...try and error kekdahnya...hahaha...sebab nak buat jugakk baju sendiri kan...


ok...tak mau cerita berjela sangat kan...ehhh,, nanti boring pulak baca...tak lama lepas tu Allah lorongkan saya belajar di sebuah butik...di sana saya belajar banyak teknik-teknik jahitan yang betul dan kemas...saya sangat-sangat bersyukur...daripada baju kurung biasa, kurung moden,jubah perempuan, jubah lelaki, baju melayu, hingga lah ke baju koperat...saya belajar di situ...Alhamdulillah...

sekarang ni...laaa ni org penang kata...tutorial jahitan sangat banyak, sangat ramai yang share ilmu...kalau korang betul-betul minat dan betul-betul nak belajar, A to Z sifu-sifu jahitan dah konsi ilmu...kita tinggal nak mencuba sahaja...

korang boleh join group https://www.facebook.com/groups/gengjahit/

boleh jenguk fb sifu-sifu yang selalu share ilmu jahitan...antaranya
https://www.facebook.com/aminuddinbinidris
https://www.facebook.com/kak.ngah.16
https://www.facebook.com/uMmIeAleen

dan ramai lagi lah... cikgu Jeffrey Ibrahim, Desiam Tailor, cikgu Timah Arshed....mereka semua ni sangat famous di FB...

boleh join kelas jahitan online yang sifu-sifu anjurkan...ada kelas yang sangat murah dan berbaloi...sebab kelas jahitan ni bukan murah tau kalau di butik-butik...ada yang ratusan...klau nak belajar semua tu, boleh cecah ribuan jugak la...

nak belajar servis mesin jahit sendiri pon boleh join group ni https://www.facebook.com/groups/419936164798170/

so..ambil lah manfaat yang sebaik-baik nya daripada ilmu yang ramaiii dah share tu...tak kisah lah yang share tu dah tahap sifu ke...atau yang amatur ke...ambil dan manfaatkan...

kalau korang ni jenis international sikit, boleh tengok youtube...lagi banyak gilerrr tutorial mat-mat saleh...pinterest pon sangattttt banyak ilmu-ilmu jahitan...tutorial...article dan sebagainya...dengan picture yang sangat cunnn...

ok setakat ni lah perkongsian kali ini...saya sebenarnya berhajat nak share tutorial sifu-sifu kat blog ni...nanti mudah nak mentelaah dan ulang kaji sebab semua dah terkumpul di sini...ok nanti kita mintak kebenaran untuk share link-link diorang dulu ye...

babaiii...tutorial? check it out laterrr yerrrr...assalamua'laikum ...

oh ya..kalau ada yang sudi nak follow instagram saya bungaemascollections n FB saya https://www.facebook.com/bunga.emas.524 



2 comments:

Zaikiah Hussain said...

Terbaik Fadi...kchik doakan Fadi.

bungaEmas Collections said...

terima kasih kak chik...❤❤❤😄

Post a Comment