Saturday, December 30, 2017

Tutorial Leggings Kanak-kanak

hi semua...assalamua'alaikum...rasa macam dah lama tak update blog...jom lembutkan jari-jemari menari menaip posting di sini....post kali ni saya nak share tutorial cara jahit legging kanak-kanak...kebetulan hari tu saya print out pola legging dari pinterest...so kita try buat lah...


pola dari pinterest
Pola leggings ni ada 6 saiz...ada saiz 2, 4, 6, 8, 10, 12....opsss gambar macam tak sempurna je...maaf ye...untuk buat legging ni saya guna material knit cotton...ada pelbagai lagi jenis material yang sesuai untuk buat leggings ni, antaranya spandex, cotton jersey, cotton lycra dll material yang memeri untuk keselesaan memakainya...



ok, gambar kedua lebih jelas, boleh tengok saiz pada pola leggings...and nampak tak kertas karbon di bawah pola tu? kertas karbon tu duduknya di antara pola dan kain...kemudian kita perlu surih ikut saiz legging yang kita nak menggunakan roda surih...saya nak buat legging saiz 4, jadi saya surih keliling pola saiz 4...mudah sangat kan...


nampak ke tidak? tuan tanah memang tak nampak dah malam buta ni...mata pulak rabun...harap korang nampak lah ye...gambar atas ni sebenarnya nak tunjuk hasil surih tadi jer...nampak ke? dot dot dot kaler hitam berbentuk pola legging saiz 4 yang kita surih pada awal tadi...


kemudian bila dah dipotong, begitu lah bentuk yang kita dapat...sekeping untuk kaki kiri, sekeping lagi di bawahnya untuk kaki kanan...tadi lupa nak mention, kain tu perlu dilipat 2...supaya kita potong sekali, dapat 2 keping terus...kalau perhatikan pada kelilingnya saya lebihkan suku inci untuk basi jahitan, lebihkan 1 inci pada bahagian pinggang untuk letak getah, dan lebihkan 3/4 inci pada bahagian bawah kaki untuk kemasan hujung kaki... 


Ini lah mesin kesayangan yang saya guna untuk jahit kain jenis knit, jersey, spandex, lycra...3034D berbaloi-baloi tak nyesal beli...hahaha



kalau tadi asalnya tak nampak jelas macam bentuk legging kan...now itu lah dia yang perlu kita cantum-cantumkan menjadi sehelai legging...


Cantumkan kaki dulu....


Betulkan yang terbalik tadi, cantumkan cawatnya pula...



sila perhatikan ye...cawat depan rendah, cawat belakang lebih tinggi...
sediakan getah pinggang...


biar gambar berbicara...hahaha dah tak de idea nak meng'explain'...



haaa...gitu cantumnya getah...sebenarnya nak pasang getah pinggang ni ada macam-macam cara...cuma yang saya tunjuk ni adalah apa yang saya rasa cara yang paling mudah bagi saya...saya masih menggunakan 3034D brother...


kemudian lipat sekali (ke sekali lipat??) masuk ke dalam...saya hanya ada brother 3034D aje...belum ada mesin coverstitch...huhu...jadi saya gunakan pula khidmat mesin portable dengan twin needle...untuk jahit tindih bahagian pinggang dan hujung kaki...



twin needle jenama Prym...berharga RM10.90



twin needle di mesin portable...mesin industri tak leh masuk twin needle ni...jadi, tak de ruginya kalau kita ada macam-macam jenis mesin jahit...hahaha...kalau sudah hobiiiii...


tadaaa....begini lah hasilnya...



tuan badan dah pakai pergi jalan-jalan nonton wayang...hihi



Akhir kata maafkan saya...bahasa tunggang langgang ada hati nak buat tutorial...huwaaaaaaa....


p/s: kalau ada yang nak pola legging tu (means yang tak de akaun pinterest) boleh je hello-hello saya...nanti saya print and pos kan...charge untuk printing and postage...**pola ni adalah free pattern from pinterest** 

Tuesday, December 19, 2017

Tutorial Baju Potongan Ombak Rindu

Assalamuàlaikum...hi semua...semoga semuanya sihat dan dipermudahkan segala urusan...

korang suka tak pakai baju buat sendiri? baju yang ikut saiz kita sendiri...dah tentu cantik terletak di badan...bahu tak jatuh...tangan baju cukup labuhnya...n boleh ikut design yang kita suka dan selesa...

apa step klau nak buat sehelai baju?
●1st kita buat pola dulu...
●kemudian potong kain mengikut acuan pola...
●then boleh la start menjahit...

paling basic sehelai baju kita hanya perlu 3 potongan utama kain iaitu 
●bahagian depan baju,
●bahagian belakang baju, dan
●bahagian tangan baju...
...simple...

tapi posting kali ni saya nak share cara cikgu awie manik potong kain untuk buat sehelai baju ombak rindu...saya share kat sini dulu supaya bila-bila nak buat nanti mudah untuk dirujuk semula...

https://www.facebook.com/awiemanik/posts/1973448829595275

lepas ni boleh lah cuba baju ombak windu ni...cantik ke idok baju contoh kat bawah ni? cantik kan...insyaAllah selesa dipakai...


sumber: google

hokey...jom tengok lg 1 extra picture...apa tu? itulah potongan pola untuk buat baju fishtail...bila dh dapat pola, insyaAllah kerja memotong kain jadi mudah...

sumber: pinterest

sekian...fikir-fikirkan lah dan selamat mencuba...jumpa di next posting insyaAllah ❤❤❤

Saturday, December 9, 2017

Tutorial Kain-kain Aje...

kain lipat batik
kain susun tepi
kain duyung
Assalamuàlaikum...post kali ni saya nak kumpul tutorial membuat kain sahaja...kita kan ada banyak jenis kain....ada kain johor a.k.a kain susun tepi, ada kain kipas belakang, ada kain lipat batik a.k.a kain selisih depan a.k.a kain pakai...kain duyung...haha ada pelbagai sebutan mengikut tempat kelahiran masing-masing...

Kalau nak kira otai, memang ramaiiiii otai-otai tailor dalam FB...ramai yang share ilmu....dan kali ni saya nak share ilmu dari sifu Awie Manik...dan jugak beberapa lagi sahabat maya yang sudi berkongsi ilmu...

jom mentelaah cara cikgu Awie Manik membuat kain pakaian tradisi kita...mana tau raya nanti boleh jahit sendiri....😊

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1809700562636770/

ha nin dia cara buat kain susun tepi...mak saya kata ni kain johor...

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1885808805025945/

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1769121160028044/

https://www.facebook.com/awiemanik/videos/1769142396692587/

ni pulak cara buat kain lipat batik...ada tips dan ada rahsianya...cuba jangan tak cuba...😉

https://www.facebook.com/kelasjahitansue/videos/1961949214073809/

untuk kain kipas belakang pula saya copy link dari FB kelas jahitan Sue...sesiapa yang berminat nak memperkasakan skill menjahit kain kipas belakang ni boleh lah join kelas menjahit beliau....pelaburan untuk ilmu...insyaAllah banyak manfaatnya...




untuk kain duyung pula saya ambil perkongsian daripada FB Rishhana Al-edruce....mudah sahaja...tips nya ialah guna pembaris curve untuk melakar sisi tepi kain...insyaAllah kain duyung tu akan terbentuk cantik...

sekian sahaja untuk kali ini...terima kasih untuk yang singgah blog saya...doakan misi mengumpul tutorial untuk rujukan bersama ini dipermudahkan....❤❤❤

Thursday, December 7, 2017

Repair Jeans?

sumber: google

Assalamualaikum...haiiii awak-awak semua....apa khabar? semoga semuanya sihat-sihat belaka...dilimpahkan rezeki yang berkat...dan sentiasa dikelilingi oleh orang-orang yang kita sayang...

kali ni saya nak share tutorial cikgu amin repair jeans...korang selalu pakai jeans kan? orang muda dah sah-sah lah memang favorite diorang jeans ni...orang tua pulak kalau pakai jeans, perghhh nampak muda gitu...😆

jeans ni sejenis kain yang tebal...kalau pakai nampak macam strong je kan...tapi sekarang ni dah macam-macam fesyen seluar jeans ni...fesyen koyak- koyak ada, fesyen lubang-lubang ada...lagi nampak lusuh lagi trendy katanya....

ok lah, sudah-sudah jangan sembang banyak sangat...jom tengok video cikgu amin repair jeans:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1942004142510320&id=100001022601223

pertama sekali kita perlu tahu saiz jarum yang sesuai untuk jahit kain jenis denim ni...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1937458452964889&id=100001022601223

cara nak tetas jahitan pon cikgu amin ajar....cara yang mudah dan cepat...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1913777715604605&id=1532679960381051

hammer tu memang satu keperluan bila nak jahit kaki jeans..

ada 2 cara untuk kemasan hujung kaki jeans...yang pertama ialah seperti video di atas...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1944265928950808&id=100001022601223

yang ke 2 ni ialah dengan cara guna semula hujung kaki jeans yang asal, cantum pada jeans yang telah dipotong mengikut labuh seluar yang dikehendaki...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1940798575964210&id=100001022601223

kalau korang nak kecilkan pinggang seluar jeans, boleh lah refer video kat atas ni....repair jeans ni kerjanya rumit sikit...perlu kesabaran dan ketelitian...buat dengan enjoy...walau kadang-kadang jarum patah...walau terkutuk jari dengan hammer...haha..

ok semua.....sekadar ini sahaja perkongsian kali ini...kredit buat cikgu muda amin...sekian...moga bermanfaat...






Wednesday, December 6, 2017

Tutorial Seluar Lelaki Dewasa

Assalamua'laikum...hai hai hai semua...baru-baru ni saya ada buat sepasang kurta untuk customer saya...jadi saya nak kongsi rujukan-rujukan yang saya guna untuk siapkan sehelai seluar lelaki dewasa...fuh...berdebar -debar hatiii sebab dah lama tak buat seluar lelaki...hahaha

memang berdebar-debar takut tak menjadi...kot terr longgar sangat ke....kot terr ketat ke...hadoiii tak dapat dipikirkannnn....

yang sebenarnya nak buat sehelai seluar lelaki ni perlu tahu beberapa teknik dan skill jahitan...untuk seluar, yang mencabarnya nak buat fly dan ben pinggang...nak pasang hook pon mencabar jugak....kalau jahitannya tidak kemas, maka nampak lah kecacatan seluar tu....

untuk tutorial and nota cara melakar pola, korang boleh ikut link-link di bawah ni...ada cikgu amin...ada cikgu jefrey...ada puan fatimadzulkifli...
https://www.facebook.com/aminuddinbinidris/videos/1930499493660785/

(cara iron seluar lelaki mudah dan tepat - cikgu amin)

alhamdulillah...saya dapat siapkan sehelai seluar dengan lakaran pola yang saya buat sendiri berpandukan nota dan tutorial di atas...

korang cubalah...meh nak share sikit picture yang saya sempat snap...


saya tak sempat nak snap pic step by step sebab nak siapkan seluar tu cepat-cepat sebelum berangkat ke Kuala Lumpur hari tu...

saya ringkaskan cara menjahitnya:

1. cantum sisi luar kedua-dua belah seluar, then cantum poket kanan dan kiri..jahit pleat di pinggang seluar...
(iron)

2. sedikan lapik zip (fly) kemudian pasangkan zip seluar...

3. cantumkan cawat belakang...

4. cantumkan kaki seluar sebelah dalam...

5. jahit tindih kasih dari cawat belakang hingga ke bahagian hujung zip...
(iron)

6. pasang ben pinggang dan cangkuk...
(maaf ye...tak mampu nak explain secara detail)

saya nak ucapkan terima kasih tak terhingga pada cikgu-cikgu di FB and cikgu-cikgu di Google...ini hanya sebahagian...yang pastinya banyakkk lagi tutorial2 jahit seluar di alam cyber sana...ringan-ringan kan lah jari jemari kita untuk search ilmu-ilmu yang dikongsi...

semoga perkongsian ini bermanfaat...

Wednesday, November 22, 2017

saLam kEnaL sEmua...❤

assalamua'laikum...

fuh fuh berhabuk...dah lama sangat saya tak update blog...so hari ni saya di sini!

salam perkenalan pada yang baru pertama kali singgah di blog saya ni...haiiii...nama saya fadilah...umur 30an...hahaha...anak dah 3 orang...kalau korang tengok blog saya ni kebanyakannya saya share tutorial jahitan (tahap amatur)...so saya ialah seorang tailor...tukang jahit....dressmaker...



ada tak yang membaca ni berminat dengan bidang jahitan? bagaimana dulu saya belajar menjahit? sebab sebenarnya saya tak pernah masuk kolej dan ambil course fashion pon...mula-mula sekali saya belajar menjahit dengan emak saya...emak saya adalah cikgu pertama saya dalam bidang jahitan ni...tapi emak saya bukan lah seorang tukang jahit...cumanya emak pernah masuk kelas menjahit waktu beliau bujang-bujang dulu...adalah lah ilmu sikit-sikit untuk ajar pada saya...kerana ada minat, saya mula menjahit baju-baju saya sendiri pada usia belasan tahun lagi...kiranya pada masa saya form 4, form 5 tu saya dah boleh jahit sepasang baju sekolah saya sendiri...



mesin jahit yang ada kat rumah masa tu hanyalah mesin Singer kepala hitam pakai kayuh dengan kaki (sampai sekarang pon masih ada mesin tu)...bila dah gunting kain, saya bawaklah ke pekan untuk jahit tepi...balik rumah sambung jahit lurus-lurus sahaja...maka jadilah sepasang baju sekolah...

kemudian lepas SPM dapat masuk uiTm, pon buat baju-baju kurung jahit sendiri...kan dulu g kelas banyak pakai baju kurung...haha...yang pasti bukan ambil course fashion...



sehingga lah umur 20an, ilmu jahitan saya terhad pada buat baju kurung pesak buluh sahaja...dalam hati memang ada keinginan yang tinggi nak belajar menjahit lagi dan lagi dan lagi...sebab nak jahit baju sendiri je masa tu...tapi disebabkan kekangan masa...lepas habis uiTm saya bekerja...kemudian berkahwin...dalam pada dah berkahwin tu, saya mula mencari sumber-sumber ilmu jahitan...ada jugak saya beli buku-buku jahitan (sejak dari belum berkahwin saya dah mula membeli buku jahitan)...mungkin sebab tak ada basic pelajaran formal bidang jahitan, agak susah jugak lah nak faham isi-isi buku tersebut...

kemudian saya start google untuk cari tutorial jahitan...pertama sekali yang saya cari ialah tutorial melakar pola...sebab saya memang zero bab melakar pola...sebab kalau nak buat blouse ke, buat kurung moden ke, jubah ke, memang perlu berpola lah, baru first time nak belajar and nak buat kannnn...


yang emak saya ajar baju kurung pesak buluh tu, terus tanda pada kain, kemudian terus potong...sampai ke hari ni saya memang tak pernah lakar pola untuk buat baju kurung pesak...terus tanda pada kain, dan terus potong...

rasa nak belajar menjahit tu tak pernah hilang...ye lah..muda lagi kan masa tu...hihi...bila lepas je pantang anak pertama, saya terus beli mesin jahit portable jenama Singer jugak...(iklan Singer percuma di sini) hahaha..

seterusnya bermulalah kejadian potong kain...salah! potong lagi...silap!...potong lagi...kecik sangat pulak! macam sempit kat ketiak je ni!...tah berapa kali dan berapa helai kain yang terkorban...try and error kekdahnya...hahaha...sebab nak buat jugakk baju sendiri kan...


ok...tak mau cerita berjela sangat kan...ehhh,, nanti boring pulak baca...tak lama lepas tu Allah lorongkan saya belajar di sebuah butik...di sana saya belajar banyak teknik-teknik jahitan yang betul dan kemas...saya sangat-sangat bersyukur...daripada baju kurung biasa, kurung moden,jubah perempuan, jubah lelaki, baju melayu, hingga lah ke baju koperat...saya belajar di situ...Alhamdulillah...

sekarang ni...laaa ni org penang kata...tutorial jahitan sangat banyak, sangat ramai yang share ilmu...kalau korang betul-betul minat dan betul-betul nak belajar, A to Z sifu-sifu jahitan dah konsi ilmu...kita tinggal nak mencuba sahaja...

korang boleh join group https://www.facebook.com/groups/gengjahit/

boleh jenguk fb sifu-sifu yang selalu share ilmu jahitan...antaranya
https://www.facebook.com/aminuddinbinidris
https://www.facebook.com/kak.ngah.16
https://www.facebook.com/uMmIeAleen

dan ramai lagi lah... cikgu Jeffrey Ibrahim, Desiam Tailor, cikgu Timah Arshed....mereka semua ni sangat famous di FB...

boleh join kelas jahitan online yang sifu-sifu anjurkan...ada kelas yang sangat murah dan berbaloi...sebab kelas jahitan ni bukan murah tau kalau di butik-butik...ada yang ratusan...klau nak belajar semua tu, boleh cecah ribuan jugak la...

nak belajar servis mesin jahit sendiri pon boleh join group ni https://www.facebook.com/groups/419936164798170/

so..ambil lah manfaat yang sebaik-baik nya daripada ilmu yang ramaiii dah share tu...tak kisah lah yang share tu dah tahap sifu ke...atau yang amatur ke...ambil dan manfaatkan...

kalau korang ni jenis international sikit, boleh tengok youtube...lagi banyak gilerrr tutorial mat-mat saleh...pinterest pon sangattttt banyak ilmu-ilmu jahitan...tutorial...article dan sebagainya...dengan picture yang sangat cunnn...

ok setakat ni lah perkongsian kali ini...saya sebenarnya berhajat nak share tutorial sifu-sifu kat blog ni...nanti mudah nak mentelaah dan ulang kaji sebab semua dah terkumpul di sini...ok nanti kita mintak kebenaran untuk share link-link diorang dulu ye...

babaiii...tutorial? check it out laterrr yerrrr...assalamua'laikum ...

oh ya..kalau ada yang sudi nak follow instagram saya bungaemascollections n FB saya https://www.facebook.com/bunga.emas.524 



Thursday, January 12, 2017

Jubah A Cut MURAH & FREE postage

FREE postage for All


FURSAN PLAIN

4 warna menarik
zip sorok
fabrik fursan berkualiti dan selesa
tidak panas
tidak jarang
berat dan flowy
saiz sehingga +size

RM 85.00 Semenanjung
RM 90.00 Sabah & Sarawak







*******************************************************




JUBAH A CUT SYAMIRA

poket sisi
elegant look
gold plated zipper
fabrik koshibo berkualiti dan selesa
tidak panas
tidak jarang
BF friendly
wudhu freindly


RM 99.00 Semenanjung
RM 105.00 Sabah & Sarawak









*******************************************************




JUBAH A CUT RASHIQAH

gold plated zipper
pilihan gaya simple dan selesa
fabrik koshibo berkualiti
tidak panas
tidak jarang
BF friendly
wudhu friendly

RM 70.00 Semenanjung
RM 75.00 Sabah & Sarawak












*******************************************************




JUBAH A CUT DOKOH

ready to wear 
tampil gaya sopan
sesuai sebagai pakaian ke majlis
breastfeed friendly
wudhu friendly
fabrik koshibo berkualiti & tahan lasak
BF friendly
wudhu friendly

RM 65.00 Semenanjung
RM 70.00 Sabah & Sarawak











**********************************************************



JUBAH A CUT LACE HIDAYAH

ready to wear 
tampil gaya sopan
sesuai sebagai pakaian ke majlis
breastfeed friendly
wudhu friendly
fabrik koshibo berkualiti & tahan lasak

RM 75.00 Semenanjung
RM 80.00 Sabah & Sarawak







*************************************************************




JUBAH A CUT PLAIN

ready to wear 
tampil gaya sopan
breastfeed friendly
wudhu friendly
fabrik koshibo berkualiti & tahan lasak

RM 57.00 Semenanjung
RM 65.00 Sabah & Sarawak








************************************************************

whatsapp 
019-567 6258
~fadilah~