Saturday, June 29, 2013

ALAHAI.....LAMANYE TAK UPLOAD PICTURE....

Lama sangat dah rasanya tak upload gambar @ blog ni...semuanya saya upload di fb je...laptop saya demam sikit ;-) ada masalah bila nak upload gambar...huhu...so kita tgk gambar-gambar baju kat fb bungaemas collections aje lah ye =)

Tuesday, March 12, 2013

Tutorial: Episod; Iron oh Iron....

Pernah tak iron korang bila dah lama-lama jadi cam melekit je bila menggosok pada baju? Time tu rasa cam susahnye nak iron baju ni...Camne ye nak hilangkan lekit-lekit tu? Tambah-tambah pulak klau iron murah macam saya punya ni :-p  selalu la jadi camni. Especially bila kerap iron interfacing..lagi la bertambah-tambah sticky nye... 





Mudah saja caranye...Kita perlukan sebatang lilin n segumpal kain perca. Kalau dapat kain cotton lagi bagus...

Mula-mula panaskan iron pada paras sederhana.

Kemudian gosokkan lilin ke permukaan seterika :-) Step ke 2 n ke 3 ni mmg kena buat dengan pantas. Iron dah panas, lilin dah cair dan mengalir, step seterusnya.....

Cepat-cepat gosok dengan kain perca td..ingat! sebaik-baiknya gunakan kain cotton. Cara gosoknya, gosokkan lilin cair ke seluruh permukaan iron seolah-olah kita nak bersihkan permukaan iron tu..gosok dengan bersunggu-sungguh ye ;-) Perlu diingatkan kerja menggosok ni perlukan skill gak. Perlu hati-hati sebab iron tu panasssss. Jangan sampai terkena tangan pulak :-) SELAMAT MENCUBA & BERHATI-HATI LAH



Sunday, January 13, 2013

Alteration



Just Another Shopping Bag


Wednesday, January 9, 2013

Specially for My Regular Customer



Inspired by PLASTIC BAG  =) . Since Penang dah wartakan 'no more free plastic bags in Penang'. Kalau nak jugak plastic bag tu charge RM0.20 per plastic bag. Applies to all hypermarkets, supermarkets, departmental stores, pharmacies, fast food restaurants, nasi kandar chains and convenience stores, including those at petrol stations in Penang.


GREEN CAMPAIGN -----> I FOLLOW   =)

**kadang-kadang terbeli jugak plastik beg RM0.20 tu   : p

Tutorial Mesin Jahit Tepi


Kata technician mesin jahit tepi ni.....

Benang no.1 jahitannya lurus. Kalau nak jahit tepi kain yang agak tebal, ketatkan sedikit timing nya. Kalau nak jahit tepi kain yang nipis (e.g: chiffon) longgarkan sedikit timing nya.

Benang no.2 jahitannya zig zag atas. Untuk jahit tepi kain yang tebal, longgarkan sedikit timing nya. Untuk jahit tepi kain yang nipis, ketatkan sedikit timing nya.

Benang no.3 jahitannya zig zag bawah. Untuk jahit tepi kain yang tebal, ketatkan sedikit timing nya. Untuk jahit tepi kain yang nipis, longgarkan sedikit timing nya. Putar timing secara perlahan-lahan.

(ops..sila refer gambar bermula dari sebelah kiri untuk benang no.1, no.2 dan no.3)

**note: tutorial ini adalah untuk rujukan sendiri sahaja. Jika mesin jahit anda bermasalah, sila rujuk pada technician anda**

TQ  = )

Friday, January 4, 2013

Nursing Blouse